Innovatin Essence

Fókuszban az ötleted!

Időperspektíva a vállalkozói létben

Az időhöz való viszonyunkat számtalan dolog befolyásolja. Kapcsolatunk az idővel nemcsak a magánéletünkre, de a vállalkozói döntéseinkre is kihat. Van, aki halogat, van, aki a múltban vagy éppenséggel a mának él, és olyan is, aki csak a jövőbeni terveivel van elfoglalva. Sokfélék vagyunk, és nem is feltétlenül gondolkodunk el ezen a hozzáállásunkon, egyszerűen tesszük a dolgunkat úgy, ahogyan azt jónak látjuk.

georgia-de-lotz-ulahdgc-iri-unsplash.jpg

fotó: Unsplash (Georgia de Lotz)

Philip Zimbardo és John Boyd Időparadoxon című könyvében közelebbről is megismerhetjük az egyes időperspektívákat, azok előnyével és hátrányával együtt. Könnyen lehet, hogy nem csak egy perspektíva modell jellemzőit ismerjük fel magunkban, itt sem minden fekete vagy fehér.

Az időperspektívánk és az ezzel járó gondolkodásmódunk nagy mértékben kihat a vállalkozói döntéseinkre, sőt egyáltalán arra, hogy vállalkozók leszünk-e vagy alkalmazottként dolgozunk. Az említett könyvben a szerzők a múlt (ezen belül a múltpozitív és a múltnegatív), a jelen (jelenfatalista, jelenhedonista) és a jövőorientált perspektívákat fejtik ki részletesen. Ami a legizgalmasabb, hogy a könyvben mintegy receptet is kapunk az otimálisnak vélt időperspektíva-profilhoz, aminek: jelentős részét képezi a múltpozitív hozzáállás, megtalálható benne a jövőorientáltság, és kis mértékben jellemzi a jelenhedonizmus.

Azaz, ha inkább pozitív élményeket tartunk számon a múltunkban, tudjuk élvezni a jelent, egyúttal pedig folyamatosan tervezzük a jövőt, számolunk a jelenbeni döntéseink következményeivel, akkor nagy eséllyel jól viszonyulunk az időhöz.

Vállalkozóként folyamatosan foglalkoznunk kell a jövőbeni terveinkkel, végig kell gondolnunk, hogy az egyes üzleti döntéseink milyen következményekkel járnak majd. Ha korábban több jó példát is láttunk vállalkozásépítésre, esetleg a családunkban voltak vállalkozók, részesei lehettünk a sikernek magunk is, akkor ez biztos megkönnyíti az alkalmazotti létből való átállást.

De amint elindul a vállalkozásunk, sorra jönnek az akadályok, sikerek. Vajon mennyire élvezzük magát a folyamatot? A jelenben lenni, és azt értékelni, hogy haladsz a céljaid felé, hogy ma is tetted a dolgodat, még ha nincs is mérhető eredménye, szintén nagyon fontos.

Nem csak a követők számának növekedése, vagy egy újabb ügyfél jelentheti a napi sikert. Az is az, ha képezted magad abban a témában, ami jelenleg szakmailag foglalkoztat, vagy ha átértkelted a teendőidet és rájöttél, hogy ki kell szervezned bizonyos feladatokat ahhoz, hogy azzal foglalkozhass többet, amiben igazán jó vagy. A mindennapi apró sikerek megélése nagyon fontos, enélkül-főleg egy vállalkozás kezdeti szakaszában- sokkal könnyebb feladni azt, amit már felépítettél.

Tehát, gondold át, hogy mennyire tudod megteremteni azt az összhangot, ami szükséges ahhoz, hogy az időhöz való viszonyod -legalábbis számodra- optimális legyen.

Mi azt javasoljuk, hogy a vállalkozói múltadból (ami lehet, hogy még csak 2 hónap) emeld ki, akár egy listában azokat a pozitív történéseket, amikre igazán büszke vagy. Ezek az eredmények akármilyen kis sikerek lehetnek, ha neked fontosak, szerepeljenek a listádban. Amikor elbizonytalanodsz, vedd elő és próbálj meg ebből erőt meríteni! Ha hiszel abban, amit most csinálsz, akkor ne engedd, hogy az esetleges nehézségek csökkentsék a lelkesedésedet.

Tervezz mindig tudatosan előre, de ne felejtsd el időnként átadni magad a jelenbeli folyamatoknak.

 

 

 

 

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása